tiger-585855

Heb jij een tijger op je werkplek?

Door Eelko •

Stress is voor veel mensen heel gewoon, zeker in het werk of in een drukke combinatie van werk en privé. Vaak associëren we ‘druk’ met ‘goed’ en we spreken soms zelfs over ‘gezonde stress’. Maar, hoe gezond is stress eigenlijk?

Stress is fysieke reactie van het lichaam. Het is de klassieke vecht-of-vlucht-reactie die mensen instinctief kennen vanuit de tijd dat we nog wel eens een tijger tegen het lijf konden lopen.
Het lichaam reageert hier op een zeer effectieve wijze op: het niveau van onder meer adrenaline, noradrenaline en cortisol stijgt waardoor er allerlei fysieke reacties optreden. Zo worden stoffen in spieren afgebroken om onmiddellijk beschikbare energie te krijgen, veranderen hartritme en ademhaling en worden allerlei lichaamsfuncties die niet van direct belang zijn om te vechten of vluchten (zoals je immuunsysteem) op een lager pitje gezet.

Tijger op de werkplek

Dat is hartstikke mooi natuurlijk, als je oog in oog staat met een tijger. Maar dezelfde fysieke reactie krijgen wij als we thuis of op het werk stress ervaren. Je zou kunnen zeggen dat als we stress hebben ons lichaam op ons werk constant reageert alsof er een tijger achter ons aan zit. De gevolgen van stress, zeker als die lang duurt, zijn slecht voor onze gezondheid: We branden ons lichaam letterlijk op, krijgen ‘vage’ klachten als moeheid, lusteloosheid en hoofdpijn en omdat ons immuunsysteem op een lager pitje draait zijn we vatbaarder voor ziektes en ontstekingen. Ook heeft het onder meer gevolgen voor de vruchtbaarheid van vrouwen.

tiger-585855

Wat is de oorzaak van stress?

Maar wat is nu de oorzaak van stress zoals we die in onze samenleving vaak kennen? Simpel gezegd ontstaat stress als er een verschil is tussen de situatie zoals we die nu ervaren en zoals we vinden dat hij zou moeten zijn. Hoe groter en / of langduriger het verschil, hoe groter en schadelijker de stress. Soms ervaren we dit verschil bewust en weten we precies wat we anders zouden willen. In die gevallen is stress makkelijk op te lossen. Vaker nog is er een onbewust verschil en weten we niet precies waar de stress vandaan komt. We ervaren de klachten, moeheid of een energielek en snappen het niet of leggen ons erbij neer.
Het vaak gehoorde advies: ‘je moet even rust nemen’ werkt dan maar even, en zodra je weer terug bent in je oude patroon komen de klachten ook vaak weer terug. Omdat het (onbewuste) verschil tussen hoe het is en hoe het zou moeten zijn nog bestaat…

Kostenpost voor bedrijven

Stress wordt gezien als de grootste oorzaak van ziekteverzuim. De kosten van ziekteverzuim behoren tot de hoogste kostenposten voor bedrijven. En naast de kosten die direct met het verzuim samenhangen, zijn er ook meer verborgen kosten die met stress te maken hebben. Vaak gaat de productiviteit of kwaliteit van een medewerker met stress flink omlaag. Ook kan stress een negatieve invloed hebben op de sfeer en resultaten binnen een team.

Genoeg aanleiding om manieren te vinden om de problemen door stress terug te dringen.

 

Wat doe je tegen stress?

Veel mensen richten zich bij de bestrijding van stress op het bestrijden van de gevolgen. Het doen van ademhalingsoefeningen, yoga, het ondergaan van een massage of het nemen van een slaappil kunnen hele effectieve manieren zijn om een stresspatroon even te doorbreken.

Als er al wat aan de oorzaak wordt gedaan, wordt meestal de oorzaak ontlopen door ‘er even tussenuit te gaan’ of door even wat rustiger aan te doen.

Toch blijkt in de praktijk vaak dat er iets anders nodig is bij langer aanhoudende stress. NLP Coaching is dan een goede en effectieve manier om langs de structuur van het ontstaan van stress de oplossingen te vinden.

Met de coaching wordt je begeleid om in kaart te brengen hoe je de huidige situatie ervaart en wat je zou willen. Je werkt hierbij op bewust en zeker ook onbewust niveau. Dan gaan we aan de slag met het aanpassen van de waarneming van de huidige situatie, of met het succesvol bereiken van de gewenste situatie. Zo wordt uiteindelijk structureel de oorzaak van de stress weggenomen.En dan kan het lichaam weer even bijkomen van de reactie op ‘de tijger’.

 

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Dit veld is verplicht.

Voornaam *

Dit veld is verplicht.

Achternaam *

Vul een geldig e-maildres in.

E-mail *

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Plaats een reactie

Dit veld is verplicht.

Naam*

Vul een geldig e-mailadres in.

E-mailadres*

Dit veld is verplicht.

Bericht*