positive-725842

Maak je leven positiever!

Door Eelko •

Onlangs kreeg ik de vraag: “kun je niet eens een blog schrijven over wat ik kan doen om mijn leven (nog) positiever te maken?” Een vraag waarvan we vanuit onze trainingen en coaching weten dat die bij veel meer mensen speelt. En omdat je daaraan vrij gemakkelijk dingen zelf kunt doen, was het inderdaad hoog tijd om daar eens een blog aan te wijden.

De belangrijkste en beste manier om je leven positiever te maken is van binnen naar buiten. Dus begin met het aanleren van positieve gedachten, neem afscheid van je beperkende overtuigingen en ruil ze in voor overtuigingen die je ondersteunen. De meeste mensen gebruiken hier echter wel ondersteuning in de vorm van training of coaching voor. Of ze vinden sinds onze vorige blog natuurlijk een rolmodel die ze kunnen modelleren.

positive-725842

Vandaag wil ik je 5 praktische tips meegeven om je leven van buiten naar binnen positiever te maken. Van buiten naar binnen? Ja, wij worden als mensen de hele dag door gevoed met ontelbare prikkels en invloeden die allemaal mede bepalen hoe ons leven eruit ziet. Tijd dus om bewust te kiezen voor welke prikkels je wilt!

Tip 1: kies de mensen om je heen

Je staat er niet zo bij stil, maar de mensen met wie je het meeste omgaat hebben grote invloed op jouw leven. Er is een mooie uitdrukking dat jijzelf uiteindelijk het gemiddelde wordt van de vijf mensen waar je het meeste mee omgaat. Dus…tijd om eens na te gaan hoe je je leven wilt verbeteren en welke vijf mensen die jij kent al op zo’n manier leven. En zijn dit ook de mensen waar je meeste tijd mee doorbrengt? Nee? Dan wordt het tijd om bewust meer tijd met hen door te gaan brengen en –logisch- daarmee minder tijd door te brengen met mensen die je minder ondersteunen.

Tip 2: kies de boeken die je leest

Lees je graag boeken? En zijn dat dan boeken die gaan over bijvoorbeeld vreemdgaan, stressvolle situaties, moorden en andere misdaden? Of zijn dat boeken die gaan over doelen bereiken, inspirerende mensen en geluk en succes? Een keer een boek maakt natuurlijk niet zoveel uit, maar als je regelmatig leest beïnvloeden de boeken die je leest je leven. Positief of negatief, aan jou de keuze…

Tip 3: kies de tv programma’s die je kijkt

Hoeveel uur per dag zit jij achter ‘een schermpje’? Of het nu gaat om de tv, de smartphone, tablet of computer, ook naast ons werk krijgen we heel veel prikkels binnen via deze schermpjes. En voor welk soort prikkels kies jij? Ellende en crisis zoals de meeste nieuws- en actualiteitenprogramma’s ons geven of ‘feel good’ films en mooie documantaires? En als je op internet bent, welk soort prikkels zoek jij dan op?

Je raad het al…ook hier wordt het tijd eens bewust te kiezen!

Tip 4: kies de inrichting van je huis

Weet jij hoe je je wilt voelen in het leven? Mooi! Kijk nu eens (in gedachten) om je heen in de ruimtes waar je het meeste tijd doorbrengt. En? Helpen deze ruimtes je daarbij? Dragen ze bij aan het gevoel dat je wilt hebben? En ook hier kun je weer kiezen om iets te veranderen en de inrichting zo aan te passen dat die je helpt.

Tip 5: kies de kleding die je draagt

En de laatste tip, is de tip die je letterlijk het dichtst op de huid zit: je kleding. Past de kleding die je draagt bij hoe je je wilt voelen in het leven, of is het meer een uitdrukking van hoe je je nu voelt? In dat laatste geval: ga zo snel mogelijk naar je kledingkast / de winkel om iets uit te zoeken dat past bij hoe je je wilt voelen. Je zult versteld staan hoeveel effect dit kan hebben!

Zoals je merkt, het gaat erom je bewust te worden van welke prikkels jij voor jezelf verzamelt gedurende jouw dag. En daarbij is er geen middenweg: ‘If it doesn’t support you, it sabotages you!’ Tijd dus om te kiezen!

Ik denk dat je in de geest van deze tips zelf ook nog wel een paar dingen kunt verzinnen die je aan kan passen om jouw leven positiever te maken. Ik ben benieuwd! Welke tip wil jij nog delen? Of welke tip ga jij de komende tijd in de praktijk brengen? Laat het hieronder weten in het commentaarveld!

Heb jij ook een vraag of onderwerp waarvan je graag wilt dat wij die behandelen in onze blog? Laat het ons ook dan weten in het commentaarveld hieronder. Wij reageren graag op jullie vragen!

Vind je dit artikel leuk of nuttig? Deel het dan met je netwerk of vrienden met hulp van de knoppen hieronder!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Dit veld is verplicht.

Voornaam *

Dit veld is verplicht.

Achternaam *

Vul een geldig e-maildres in.

E-mail *

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Plaats een reactie

Dit veld is verplicht.

Naam*

Vul een geldig e-mailadres in.

E-mailadres*

Dit veld is verplicht.

Bericht*