train-1412349_1920

Lees dit niet!

Door Richard Kaart •

Laatst zat ik in de trein van Geldermalsen naar s-Hertogenbosch. Een kort reisje van zon 15 minuten. Op het station had ik met mijn OV-chipkaart ingecheckt. De spelregels bij de NS zijn zo dat als je daarna niet uitcheckt er tien euro van je saldo wordt afgeschreven. Deze korte reis kost 2,70 (inclusief 40% korting) – alle reden dus om uit te checken!

Toch geeft de NS een vergeet-instructie vlak voor het verlaten van de trein. Bij het binnenrijden van het station in s-Hertogenbosch wordt er het volgende omgeroepen: Vergeet na het verlaten van de trein niet uit te checken.

Trouwe lezers van onze blogs en NLP-bekenden weten dat ons brein geen ontkenning kan verwerken. Eén van de bekende voorbeelden om dit te ervaren is niet te denken aan een roze olifant of niet te denken aan een blauwe boom.

train-1412349_1920

 Heb je kinderen dan herken je deze vast wel: niet aan de plant komen, niet op de trap spelen, etcetera. En wat gebeurt er dus vaak?

Om zon opdracht te kunnen uitvoeren maakt ons brein eerst een voorstelling van een roze olifant of blauwe boom, spelen op de trap, waarna we er niet aan moeten denken; een praktisch onmogelijke opdracht dus!

Bij zulke opdrachten horen we het woordje niet natuurlijk wel, maar onze aandacht gaat met name uit naar wat daarna volgt. Bij de opdracht denk niet aan een blauwe boom gaat de aandacht juist naar waar je niet aan moet denken: de blauwe boom! En bij Vergeet niet uit te checken is de kans groot dat we juist dat doen wat we niet moeten doen: vergeten.

Gelukkig spelen bij het voorbeeld van de trein ook andere elementen een rol waardoor de kans klein is dat je daadwerkelijk vergeet uit te checken, bijvoorbeeld dat het je geld kost. Ons brein voert eerst een andere bewerking uit waardoor we onszelf eraan herinneren om deze vergeet-instructie ongedaan te maken.

In onze dagelijkse communicatie met anderen en ook met onszelf roepen we altijd een bepaalde voorstelling op met de woorden die we gebruiken.

Je kunt voor jezelf wel nagaan dat het leeuwendeel van je communicatie met jezelf is: je gedachten. Het is daarom goed om naast je externe communicatie je ook bewust te zijn van de woorden die je intern gebruikt. Welke woorden gebruik jij als je tegen jezelf praat? Jouw woorden bepalen namelijk waar je aandacht naar toe gaat en uiteindelijk hoe je je daarbij voelt. Ben je daar tevreden mee? Zo niet, begin met het gebruik van andere woorden. In het voorbeeld van hierboven gebruik dan bijvoorbeeld onthoud in plaats van vergeet niet of zeg wat je kinderen wel mogen doen in plaats van niet.

Welke ervaringen heb jij hiermee? Heb je andere leuke voorbeelden waarbij de woordkeuze je brein eigenlijk de verkeerde kant op werd gestuurd? En als je een tip hebt, laat het dan ons hieronder ook weten. We lezen het graag.

Leuk of nuttig artikel?

Deel het met anderen met hulp van onderstaande knoppen!

Richard Kaart

Richard Kaart

richard@eviont.nl

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Dit veld is verplicht.

Voornaam *

Dit veld is verplicht.

Achternaam *

Vul een geldig e-maildres in.

E-mail *

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Plaats een reactie

Dit veld is verplicht.

Naam*

Vul een geldig e-mailadres in.

E-mailadres*

Dit veld is verplicht.

Bericht*