frog-1446239_1920@4x

Implementatie: in 6 stappen van wens naar resultaat!

Door Eelko •

Ik denk dat je dat ook wel kent: je hebt een nieuw idee of inzicht en je weet het zeker: dit keer ga je het anders aanpakken. Je gaat dit idee helemaal in de praktijk toepassen! Tot het 2 maanden later is en je voor jezelf moet constateren dat het niet echt van de grond is gekomen (als je er al aan denkt).

Het probleem? Onvoldoende implementatiekracht.

In de trainingen en coachingssessies die wij dagelijks houden, is dit misschien wel de hardnekkigste uitdaging: hoe zorgen we ervoor dat het ook gaat gebeuren?

Daarom deel ik in dit blog de 6 stappen met je die moet zetten om WEL tot resultaat te komen.

frog-1446239_1920

Onderstaande stappen zijn algemeen en kun je dus toepassen op elk gebied waarin je een nieuw idee of nieuw gedrag in de praktijk wilt brengen. Of het nu gaat om een andere aanpak die je als leidinggevende graag wilt volgen, om je eigen onderneming te starten of om de lessen uit bijvoorbeeld je NLP opleiding in de dagelijkse praktijk toe te passen.

Stap 1: Neem een besluit!

Zo simpel kan het zijn. Implementatie begint met het nemen van een besluit: dit is -echt- wat ik wil. En dit ga ik doen. Punt. Bijvoorbeeld: “vanaf maandag geef ik alleen nog maar feedback met de sandwich methode.”

Vaak wordt een besluit niet zo duidelijk genomen, meestal omdat de mislukking bij de implementatie al wordt ingecalculeerd. Iets van “als het lukt wil ik waarschijnlijk veel meer feedback gaan geven met de sandwichmethode op rustige momenten. Als ik nog weet hoe dat precies moet. Denk ik…”

Het nemen van een duidelijk besluit is de basis voor je implementatie en geeft een directe opdracht aan je eigen (onbewuste) systeem. Laat het dus een duidelijk besluit zijn!

Stap 2: Ken je doel

Om goed te kunnen implementeren is het van groot belang dat je weet hoe je eindresultaat eruit ziet. Waarom? Omdat je moet weten waarnaar je op weg bent, en of dat ook de moeite waard is om naar op weg te zijn. Een belangrijk deel van je -onbewuste- motivatie steunt op een duidelijk idee van je doel en de aantrekkingskracht die dat heeft.

Ook hier is het verrassend om te merken hoeveel mensen iets willen veranderen of implementeren zonder precies te weten hoe hun resultaat eruit ziet. Ik vraag me in zo’n geval altijd af hoe je erachter kunt komen dat je je doel hebt bereikt, als je niet weet hoe dat er precies uit ziet….

Tip: Het werkt voor veel mensen heel goed om een volledige zintuiglijke weergave te maken van hoe het eruit ziet als je je doel hebt bereikt. Oftewel: Wat zie je dan? Wat hoor je dan? (buiten jezelf en in jezelf) Wat voel je dan?

Stap 3: Weet wat je moet DOEN

Er is nog nooit iets geïmplementeerd zonder dat er iets is gedaan. De stappen op weg naar het einddoel worden altijd gevormd door (kleine) gedragselementen. Zodra je weet wat je doel is (Stap 2), komt dus de volgende vraag: Wat moet jij DOEN om dat doel te bereiken? Zorg dat het antwoord op deze vraag klein, behapbaar en voldoende concreet is. Oftewel dat je er letterlijk een taak (of serie taken) van kunt maken die je in kunt plannen en uit kunt voeren.

Dus niet: “Ik moet meer feedback gaan geven via de sandwichmethode”, maar “Ik plan vanaf nu elke week voor iedere dag een moment in waarin ik 1 collega volgens de sandwichmethode feedback geef. Daarna plan ik een moment in om dat even te evalueren en de lessen mee te nemen voor de volgende keer”

Stap 4: Screw it, let’s do it!

In deze stap komt het aan op actie. En de mindset die je daartoe kan aanzetten. Zeker als het gaat om situaties waarin we onderdelen van ons dagelijks gedrag willen veranderen (en bij welke vorm van implementatie gebeurt dat niet?), dan zijn er altijd genoeg redenen en excuses om het niet te doen.

Ik was afgelopen week bij een presentatie van de Young Advisory Group, een Strategisch consultancybedrijf dat gevormd wordt door studenten. Een van de pijlers waarop hun bedrijf is gebouwd is de mindset: Screw it, let’s do it! Oftewel in mijn woorden: als we er even goed over hebben nagedacht, dan gaan we er gewoon voor en problemen lossen we onderweg wel op!

En laat dat nu precies de mindset zijn die je door deze vierde stap helpt.

Stap 5: TOTE

TOTE? Wat is dat nu weer? TOTE is een model dat gebruikt wordt binnen NLP en dat je laat denken als een doelzoekende raket… De stappen staan voor:

Test

Operate

Test

Exit

Het gaat als volgt: tijdens de tocht naar je doel stel je telkens vast waar je bent ten opzichte van je doel (Test). Op basis van deze ‘locatiebepaling’ doe je een actie (Operate). Afhankelijk van of je op koers ligt doe je niets of geef je gas bij en als je wat uit koers bent, dan stuur je bij door iets aan je gedrag te veranderen. Daarna bepaal je opnieuw waar je bent (Test). Heb je doel nog niet bereikt? Dan blijf je in de ‘loop’ met Operate en Test door telkens bij te sturen. Doel bereikt? Dan ben je bij de laatste stap: Exit.

Met deze manier van denken vinden doelzoekende raketten hun doel en kan ook jij je gewenste resultaat implementeren.

Stap 6: Houd vol!

Als je (1) besloten hebt iets te willen, (2) weet wat je doel is, (3) ook weet wat je precies moet doen om het te bereiken, je (4) in actie komt met de juiste mindset en (5) aan de bal blijft door telkens bij te sturen richting je doel is er eigenlijk niets meer dat je van je doel af kan houden.

Toch is het belangrijk om het vol te houden. Veel aspecten van implementatie betreffen onbewust ingesleten gedrag. En hoewel de studies daarover nog wel eens verschillen in de duur, weten we wel dat je om op deze manier gewoontes te veranderen echt even de tijd nodig hebt.

Een mooie richtlijn die ik vaak gebruik is 30 dagen: als het je lukt om 30 dagen nieuw gedrag vol te houden, dan is de kans erg groot dat het deel uit gaat maken van je systeem.

Wil je het jezelf iets makkelijker maken? Schakel dan anderen in om je te helpen. Dat kan door je besluit uit stap 1 te delen met anderen (die er dan regelmatig op terug zullen komen: hoe staat het ermee?) of om anderen gericht te vragen je op sommige doe-punten (stap 3) te ondersteunen…

Na deze stappen is er geen excuus meer om niet te implementeren 🙂

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen en natuurlijk naar jouw implementatietips! Laat ze achter in een reactie onder dit blog.

Vond je dit artikel waardevol? Deel het dan met je netwerk met hulp van onderstaande knoppen!

 

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Dit veld is verplicht.

Voornaam *

Dit veld is verplicht.

Achternaam *

Vul een geldig e-maildres in.

E-mail *

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Plaats een reactie

Dit veld is verplicht.

Naam*

Vul een geldig e-mailadres in.

E-mailadres*

Dit veld is verplicht.

Bericht*