wing-413821_1920

ik geloof in jou

Door Richard Kaart •

Afgelopen maand zat ik op een woensdag in het vliegtuig van Amsterdam naar Londen. Een rij voor mij zat een man met het Financieel Dagblad geopend en mijn oog viel op een artikel met een uitspraak van de CEO van Samsung: Ik geloof dat er voor Samsung geen limieten bestaan‘.

Wat betekent dit als je zoiets gelooft? Goed dat hij daar even bij stil staat, want dat heeft nogal invloed op het bedrijf.

Stel nou dat de CEO van Samsung het tegenovergestelde zou geloven, bijvoorbeeld Samsung heeft zijn grootste groei inmiddels wel gehad, of zoiets dergelijks. En welke impact zou dat hebben op nieuwe ontwikkelingen of de dagelijkse bedrijfsvoering en de beslissingen die het topmanagement neemt?

wing-413821_1920

Je hebt gelijk

Het gaat hier om overtuigingen, dingen die je gelooft. Overtuigingen zijn in feite generalisaties over de wereld en over jezelf. Overtuigingen zijn zo krachtig dat ze je leven bepalen.

Henry Ford heeft eens gezegd: ‘Whether you think you can or can’t, you’re right’.Of je gelooft dat je iets wel of niet kunt, je hebt gelijk. Je zou kunnen zeggen dat ze de aan/uit schakelaar zijn voor onze vermogens. Het maakt overigens niet uit of overtuigingen op feiten gebaseerd zijn of niet; het voelt wel alsof ze waar zijn. Ze bepalen dan ook de mate waarin we succesvol zijn in een bepaalde context of situatie, want alles wat we waarnemen wordt gefilterd op basis van overtuigingen. Je zult dus ook bewijsmateriaal tegenkomen die jouw overtuigingen ondersteunen. Feiten die eventueel het tegendeel zouden kunnen bewijzen, zul je benoemen als ‘de uitzondering die de regel bevestigt’.

Zie je nou wel of toch niet?

Stel dat ik geloof dat ik een goede kok ben. Dat is niet persé waar of onwaar, maar als ik dit geloof dan zal ik misschien wel meer gaan experimenteren in de keuken, ingewikkelde recepten uitproberen en ik ga ook misschien wel bepaalde keukenapparatuur gebruiken. En als iets mislukt of niet lekker smaakt, dan zal dat geen afbreuk doen aan mijn overtuiging, maar slechts bestempeld worden als een incidentje of een leermoment.

Als ik het tegenovergestelde geloof, (bijvoorbeeld: ik ben een slechte kok) dan bereid ik wellicht heel andere maaltijden of misschien wel helemaal niet; ik laat iemand anders het avondeten klaarmaken! Als een maaltijd niet lekker smaakt, dan bevestigt dat mijn overtuiging en als het per ongeluk wel lukt, heb ik toeval, geluk of zoiets gehad.

Onbeperkende overtuiging = handig

Wat je ook gelooft, het bepaalt uiteindelijk je vaardigheden en gedrag. Een ondersteunende overtuiging is dus een buitengewoon krachtig instrument om je doel te halen. Het tegenovergestelde is ook waar: een beperkende overtuiging zal je dan ook altijd weerhouden om je doel te bereiken. Het is dus handig om ondersteunende ofwel onbeperkende overtuigingen te hebben als je je doel wilt bereiken.

Oefening: Vind je ondersteunende overtuigingen

Bedenk een moment in je leven waar je heel tevreden over bent.

  • Verplaats je eens helemaal in die situatie en beleef deze zo intens mogelijk
  • Zeg tegen jezelf: ‘Ik kan in deze situatie…” en vul de zin aan met wat jij gelooft dat je kunt.
  • Zeg ook tegen jezelf:ik geloof in deze situatie…en maak de zin af
  • En als laatste zeg je tegen jezelf: ‘Ik ben in deze situatie…’ en maak ook deze zin af

De antwoorden die je nu hebt gevonden, geven je een inkijkje in jouw ondersteunende overtuigingen, de dingen die je gelooft over jezelf.

Oefening: Vind je beperkende overtuigingen

Stel nu dat je ook een goede thuiskok wilt worden (of welk ander doel je ook hebt) dan kun je met een drietal eenvoudige invulzinnen achter jouw belemmerende overtuigingen komen die je wellicht op dit moment ervan weerhouden om dat doel te bereiken.

Pak voor elke zin een vel papier en begin gewoon met schrijven. Ga door met het verzinnen van redenen en argumenten hoe onzinnig ze ook lijken. In het thuiskokvoorbeeld krijg je dit:

1.Lekker koken is…

2.Het is … om een goeie thuiskok te zijn.

3.Mensen die een goeie thuiskok zijn, zijn…

Blijf zinnen opschrijven tot er niets meer komt en schrijf dan nog toch even door.

Je eerste zinnen zullen uit je bewuste komen. Als je doorgaat met het genereren van argumenten, vind je ook de dieper liggende – onbewuste – belemmerende overtuigingen. Misschien komt er zelfs een moment dat je eigenlijk wel moet lachen om de antwoorden die je opschrijft en dat betekent dat je al een verandering hebt gemaakt.

Zeg dan hardop tegen jezelf: ik ben… (bijv. een goeie thuiskok). Merk en accepteer de gedachten en of gevoelens die nu bij je opkomen.

Ik ben benieuwd hoe makkelijk je achter jouw overtuigingen komt met deze eenvoudige technieken. Laat het me weten via een post hieronder. En als je een tip hebt, laat het ons dan ook weten. We lezen het graag!

Richard Kaart

Richard Kaart

richard@eviont.nl

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Dit veld is verplicht.

Voornaam *

Dit veld is verplicht.

Achternaam *

Vul een geldig e-maildres in.

E-mail *

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Plaats een reactie

Dit veld is verplicht.

Naam*

Vul een geldig e-mailadres in.

E-mailadres*

Dit veld is verplicht.

Bericht*