micky-mouse-1286470

Creativiteit nodig? Denk als Disney!

Door Eelko •

Ken je dat, dat je bezig bent een leuk nieuw product of dienst te bedenken, maar je denkt in cirkels?

Of dat je het ene creatieve idee na het andere hebt, maar dat er op de één of andere manier toch nooit iets concreets uit ontstaat? Dan zou het zomaar kunnen dat je ‘gewoon’ een onhandige manier van denken gebruikt.

Denkstijlen

Om tot een goed uitvoerbaar en creatief plan te komen, zijn drie denkstijlen nodig waarover we allemaal in bepaalde mate beschikken.

micky-mouse-1286470

1)De kritische denkstijl. Dit is de manier van denken waarbij we criteria verzinnen (waar moet het aan voldoen?) en ook checken of het voldoet. Kritisch, maar opbouwend.

2)De dromer / creatieve denkstijl. Dit is de manier van denken waarbij ‘the sky the limit’ is, waarbij er druk op los kunnen fantaseren hoe leuk en hoe mooi het allemaal zou kunnen zijn.

3)De realistische / uitvoerende denkstijl. Dit is de praktische manier van denken. Ok, hoe gaan we dat aanpakken dan?

We zijn allemaal net iets beter in de ene dan in de andere manier van denken, en veel mensen hebben ook een sterke voorkeur voor één specifieke denkstijl. Kom je ergens niet uit? Grote kans dat je deze denkstijlen verkeerd gebruikt.

Walt Disney

Walt Disney geldt als een van de meest succesvolle ondernemers van de afgelopen decennia. Tegelijkertijd was hij ook zeer creatief in het bedenken van nieuwe pretparken, filmkarakters, etc. De vraag is natuurlijk hoe hij dat deed. Wat bleek? Hij had een zeer specifieke manier waarop hij de drie denkstijlen -en dan met name de volgorde- gebruikte.

Uitproberen?

Ben je benieuwd of de Walt Disney manier van denken ook jou verder kan helpen?

Volg dan de onderstaande stappen:

  1. Neem je vraag of probleem in gedachten of schrijf het even op. Formuleer het met ” Ik weet niet hoe…”. Ik weet niet hoe ik nieuwe klanten moet vinden, ik weet niet hoe ik het beste de meerjarenstrategie voor mijn bedrijf kan vormgeven, ik weet niet hoe…
  2. Schakel je kritische denkstijl in en stel jezelf de vraag: “aan welke voorwaarden moet het antwoord op mijn probleem voldoen”. Onthoud alles wat in je opkomt of schrijf het ook even op. Denk aan zowel emotionele criteria (het moet wel goed voelen) als praktische (wat mag het kosten? Wanneer moet het af?).
  3. Ga dan eens lekker onderuit zitten, richt je blik omhoog en droom eens wat de oplossing voor je vraag zou kunnen zijn. Droom wel binnen de criteria die je eerder hebt gesteld.
  4. Kom vervolgens overeind en neem een meer actieve houding aan: Hoe ga je deze droom nu realiseren? Wat komt er op het to-do lijstje? Waar kun je gelijk mee beginnen. Maak, kortom, een plan om tot actie over de gaan.
  5. Schakel nu (en echt pas nu) je kritische denkstijl weer in. En toets eens wat je vindt van het uitvoeringsplan. Check maar of het voldoet, en of er misschien nog criteria bij komen. Geef alleen kritiek op het uitvoeringsplan en niet op de droom.
  6. Laat de dromer in je eventueel weer een oplossing dromen voor de nieuwe bezwaren.
  7. Herhaal de vorige stappen totdat je kritische denkstijl geen bezwaren meer heeft.

Tenslotte

Als je het uitgeprobeerd hebt, heeft het je hopelijk iets nieuws opgeleverd. Wat Walt Disney ons hiermee in ieder geval heeft geleerd is dat je de mooiste resultaten alleen bereikt als je alle aspecten van jezelf erin kunt betrekken. Maar wel in de juiste volgorde…

In dit blogartikel staan een paar kleine NLP onderdelen uitgelegd. Vind je dat interessant? Kijk dan eens verder naar onze opleidingen.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Dit veld is verplicht.

Voornaam *

Dit veld is verplicht.

Achternaam *

Vul een geldig e-maildres in.

E-mail *

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Plaats een reactie

Dit veld is verplicht.

Naam*

Vul een geldig e-mailadres in.

E-mailadres*

Dit veld is verplicht.

Bericht*