directory-1274229

Als een ander iets kan, kan jij het leren!

Door Eelko •

Ken je dat, dat je jaloers bent op hoe goed iemand presentaties kan geven? Of hoe iemand toch de discipline op kan brengen om twee keer per week hard te lopen. De meeste mensen hebben wel iemand waarop ze (stiekem) een beetje jaloers zijn. Dat kan een goeroe of tv-held zijn, maar net zo goed je collega of goede vriend.

Maar er is goed nieuws: als zij het kunnen, dan kun jij het leren!

Geavanceerde leermethode

Wanneer leert een mens het meest? Precies, in de eerste jaren van zijn leven. Voor jezelf ben je het misschien al weer vergeten, maar als je kleine kinderen in je omgeving hebt dan herken je het zeker. In je eerste levensjaren leer je de meeste en belangrijkste dingen: hoe je communiceert, hoe je kunt lopen, op welke manier je praat, etc. Stuk voor stuk hele complexe vaardigheden, zeker als je die vergelijkt het geven van een presentatie of hardlopen.

 

directory-1274229

En hoe leren kleine kinderen dit? Door iemand te vinden die het al kan en door heel goed op te letten en vervolgens na te doen.

Vergeten

Grappig is om te merken dat naar mate we ouder worden, het ‘leren’ steeds een andere vorm gaat krijgen. We komen op school en gaan ons verdiepen in rekenen, taal en andere dingen. En steeds meer krijgt leren een vorm waarin informatie wordt aangeboden en wordt verwerkt (op een schoolbord, digibord of in een boek).

En langzamerhand vergeten we de oorspronkelijke manier om complexe nieuwe dingen snel te leren…

Modelleren

Maar er is goed nieuws. Een ieder van ons beschikt nog steeds over het vermogen om snel complexere dingen te leren. Binnen NLP noemen we dit ‘modelleren’ en het volgt precies het patroon van jonge kinderen, en voegt daar nog iets aan toe. Hieronder beschrijven we de 5 stappen om te modelleren: 

Stap 1: Bedenk goed wat je wilt leren en wees daar heel specifiek in.

Dus niet “Ik wil goed kunnen presenteren”, maar “Ik wil presentaties geven en me rustig en krachtig voelen zodat ik mensen kan inspireren met mijn verhaal”.

Stap 2: Vind iemand die het precies zo doet zoals jij het wilt gaan doen, je model.

Dit kan iemand zijn die je echt kent of misschien wel iemand van tv.

Stap 3: Achterhaal hoe je model het precies doet.

Wat kun je van de buitenkant zien? Welke woorden en gebaren maakt hij? Wat doet hij precies? Zoek dan uit wat er aan ‘de binnenkant’ gebeurt: Wat zijn de overtuigingen van je model? Welke dingen vindt hij belangrijk? Wat zegt hij in gedachten tegen zichzelf? Welk gevoel heeft hij?

Als je model een vriend of bekende is, dan kun je daar gewoon naar vragen. Is je model een beroemdheid? Dan is er vast en zeker een biografie beschikbaar met het antwoord op deze vragen.

Stap 4: Pas het toe op jezelf.

Je begint gewoon met je model na te doen. Praat net zoals hem, maak dezelfde gebaren, denk dezelfde overtuigingen en gedachten en ga dezelfde dingen belangrijk vinden. Als je dat een paar keer gedaan hebt, kun je het je op je eigen manier doen.

Stap 5: Los eventuele problemen op.

Lukt het je met stap 4 niet om helemaal hetzelfde te doen als je model? Dan heb je vast en zeker ervaren waar je precies vastloopt. Bedenk dan: wat zou mijn model in zo’n geval doen? Of zoek iets wat je kunt doen om het probleem op te lossen.

Wij zijn benieuwd wat jij zou willen leren en van wie? En heb je al ervaring met modelleren? Laat het hieronder in een reactie weten!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Dit veld is verplicht.

Voornaam *

Dit veld is verplicht.

Achternaam *

Vul een geldig e-maildres in.

E-mail *

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Plaats een reactie

Dit veld is verplicht.

Naam*

Vul een geldig e-mailadres in.

E-mailadres*

Dit veld is verplicht.

Bericht*