work-overload-1301187

6 stappen om je werk niet mee naar huis te nemen

Door Ton Waldschmit •

Ik word regelmatig aangesproken als NLP-coach dat iemand het moeilijk vindt om de zogenaamde knop om te zetten en zich te ontspannen. Door moderne media (GSM , ipad, laptop, thuiswerken, e.d.) zijn we ook altijd bereikbaar. Veel mensen krijgen hierdoor het gevoel dat zij dan ook altijd bereikbaar moeten zijn. Hoe groot is de verleiding niet om even te reageren op een zakelijke mail, thuis toch even in te loggen op je vrije dag? Je werk loopt dan door in je vrije tijd.

Is het altijd druk in je hoofd en kan je je werk moeilijk loslaten? Dan wil ik hier 6 stappen met je delen die anderen, die met hetzelfde probleem zaten heeft geholpen.  Ik hoop dat je er steun aan hebt en dat er weer een balans tussen werk en privé ontstaat, waardoor je weer optimaal kan genieten.

work-overload-1301187

Stap 1. Afronden op het werk

Sluit je computer af.  Dit is zowel letterlijk als figuurlijk, je laat het werk achter in de computer en zet met de monitor het licht uit.  Bij een volumeknop van 0 – 10 ( waarbij 0 staat voor het werk helemaal naar de achtergrond en 10 staat voor volledig aan het werk zijn) is de volumeknop bij het afsluiten van je PC, even maximaal op 10 (misschien wel 11): Op basis van de klok besluit je dat je gaat stoppen met werken en naar huis gaat. Dan kun je de knop in gedachten al terugzetten van 10 naar 5…

Stap 2. Op weg naar huis

De rit naar huis is een volgende stap in het loslaten van het werk. Tijdens de terugrit naar huis beeld je je het afronden van je werk in. De focus op weg naar huis is met name gericht op naartoe, toekomst gericht. Je neemt fysiek afstand van je werk waardoor er ruimte ontstaat en je toestaat dat reminders naar boven mogen komen. Gebruikt mentale post-it memo’s om een reminders op te schrijven.  Je schrijft het letterlijk denkbeeldig van je af. De werkknop gaat van 5 naar 3.

Stap 3. Aankomst thuis

Bij thuiskomst zet je je tas neer en je parkeert hiermee je werk. Tijdens het neerzetten zucht je en ontspan je je schouders. Wanneer je je schoenen uittrekt voel dan dat je voeten de grond raken. Zakelijke kleding doe je uit, zodat je ruimte krijgt om te ademen.  Haal een aantal malen diep adem, laat de lucht door je longen stromen. Ervaar een gevoel van vrijheid, zoals bij bos, duinen of strand. De werkknop  gaat van 3 naar 1.

Stap 4 Relax

Wanneer je thuis bent dan is je stemming rustig en ontspannen. Een gevoel van een zwoele zomeravond met een  zonsondergang en een goed glas wijn komt over je heen. Ervaar hoe je voeten stevig de grond raken (wees geaard). Haal rustig laag in je buik adem en ervaar dat je hoofd vrij van gedachten is.  Je bent verticaal verbonden van de aarde naar het plafond, waarbij je buik het middelpunt is. Komen er werkgedachten in je op, duw deze dan rustig weg naar de aarde alsof je ze het mos van de bodem induwt. Geloof dat je ontspanning nodig hebt om optimaal te kunnen presteren.

Stap 5 Hou de stemming vast

Neem alleen je zakelijke telefoon op als je weet dat het belangrijk is voor de dag van morgen. In andere gevallen laat je een voicemail bericht inspreken. Denk ,”het is niet belangrijk en het kan wachten tot morgen”. Als het werk in je gedachten weer naar voren komt zeg je tegen jezelf dat het nu niet belangrijk is en het kan wachten tot morgen. Druk de gedachten weer rustig en vriendelijk naar de aarde. Roep de rustige en ontspannen stemming op. Zorg er voor dat je telkens bij elke gedachte (als een soort tuimelaar) weer terugkomt bij je ontspannen en rustige stemming.  Verplaats je denkbeeldig weer naar die plek in het bos, duinen of strand waar je je ontspanning hebt gevonden.

Stap 6 Je werk oppakken

Als je op een werkdag wakker wordt dan laat je het beeld van de agenda van die dag binnenkomen. Je laat je werkgedachten weer naar voren komen . In gedachten maak je een lijst van de top 3 belangrijkste dingen. Die worden in gedachten vooraan gezet en geel gemarkeerd. Haal rustig en ontspannen adem en draai je werkknop van 1 naar 4. Bij het klaarmaken voor vertrek draai je de werkknop van 5 naar 8. Hierdoor komt het werk weer in beeld. Bij aankomst op je werk, wanneer je achter je bureau plaatsneemt draai je de werkknop weer van 8 naar 10

Herken je je in bovenstaande, of juist helemaal niet? Heb jij een favoriete manier om je werk achter je te laten? Deel het in de reacties hieronder met ons!

ton-waldschmit

Ton Waldschmit

ton@eviont.nl

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Dit veld is verplicht.

Voornaam *

Dit veld is verplicht.

Achternaam *

Vul een geldig e-maildres in.

E-mail *

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Plaats een reactie

Dit veld is verplicht.

Naam*

Vul een geldig e-mailadres in.

E-mailadres*

Dit veld is verplicht.

Bericht*