dragon-fruit-1532127

5 tips om meer vanuit je passie te werken (en te leven)

Door Eelko •

Als er één ding is dat we als overeenkomst zien bij veel van onze coachings- en teamtrajecten, dan is het dat veel mensen in de loop van de tijd een (groot) deel van hun passie verliezen, met alle gevolgen van dien.

Het bijzondere is dat het niet uitmaakt of je werkt als leidinggevende, deel uitmaakt van een team of als zzp-er aan de slag bent. Overal zie je na verloop van tijd hetzelfde: de passie neemt af…En daarom in het blogartikel van deze week vijf tips om meer vanuit je passie te werken!

dragon-fruit-1532127

Tip 1: vind een omschrijving die werkt voor jou

Veel mensen hebben moeite met het woord ‘passie’. Te groots, te soft, te abstract. En dat mag natuurlijk, maar het zou zonde zijn er om die reden niets mee te doen. Waar het om gaat is het gevoel dat je hebt als je iets doet dat past bij jou. Dat ok voelt. Dat mag soms heel vaag zijn (“met kinderen werken”) en het kan soms ook verrassend concreet zijn (“Dat moment dat ik de auto weer helemaal schoon aan de klant terug geef, fantastisch…”). Dus vind voor jezelf een woord dat bij jou past: dat waar ik van hou, wat me plezier geeft, waar ik blij van wordt, waardoor ik in de flow kom, of natuurlijk gewoon….mijn passie.

Tip 2: Realiseer je hoe belangrijk passie is

Veel mensen, ook de mensen die zeggen passie heel belangrijk te vinden, onderschatten het echte belang ervan. Er zijn dingen die je blij maken, die je graag doet, waar je een twinkeling van in je ogen krijgt en waarvan je mondhoeken omhoog gaan. Dat zijn de dingen die te maken hebben met jouw passie. En er zijn dingen waar je niet blij van wordt, waar je geen zin in hebt en waarvan je mondhoeken omlaag gaan. Er is een enorm verschil tussen een moment, een dag of een leven met de mondhoeken omhoog of naar beneden. Om te beginnen is er een groot biologisch verschil: er worden andere hormonen aangemaakt die andere processen in je lichaam aansturen. Heel plat gezegd: de mondhoeken naar beneden maken je op termijn lusteloos en soms zelfs ziek en de mondhoeken naar boven maken je juist energiek en gezond. En daarnaast heeft het invloed op onder meer je humeur, flexibiliteit, creativiteit en hoe je met andere mensen omgaat.

Tip 3: Weet goed waar je nu staat

Het lijkt misschien een open deur, maar verrassend vaak hebben mensen geen concreet idee hoe het nu staat met hun passie. Natuurlijk hebben ze wel een idee, wisselend van ‘helemaal fantastisch’ tot ‘nergens passie meer’ maar dat is meestal niet juist. Want om goed te weten waar je nu staat, moet je vaak veel gedetailleerder kijken. Houd dus eens gedurende een week een dagboekje bij waarbij je je energieniveau meet van activiteit tot activiteit.Begin ‘s ochtends met een gevoelsmatig percentage van je energieniveau, bijvoorbeeld 75%. Vul daarna telkens een activiteit in en hoe hoog je energieniveau aan het einde van die activiteit is. Bijvoorbeeld Hardlopen 80%, functioneringsgesprek 60%…Als je dit een week doet, krijg je een heel goed inzicht in welke activiteiten bij je passie horen en welke juist niet. En vaak levert dit verrassende inzichten op: zelfs als je denkt dat het fantastisch is ontdek je zo stukjes van je week waar je veel energie verliest, en zelfs als je denkt dat er nergens meer passie is, vind je nog momenten waar je energie opdoet.En de route naar een leven met de mondhoeken omhoog is simpel: meer van hetgeen waar je energie van krijgt en minder van hetgeen waar je energie verliest…

Tip 4: Durf een doel te stellen

Als je na de vorige tips een goed idee hebt van hoe je ervoor staat, is het zinvol om eens na te denken over waar je op het gebied van passie eigenlijk heen wilt. Tevreden? Bedenk dan of het nodig is wat te doen om het zo te houden?Is er ruimte voor of behoefte aan meer mondhoeken omhoog? Durf dan eens grenzeloos te dromen en fantaseren wat je eigenlijk zou willen. Stel jezelf eens de vraag: “Wat zou ik nu het allerliefste doen?” en wees eens nieuwsgierig wat er bij je op komt. Merk je veel gedachten in de categorie ‘dat kan toch niet’, gebruik dan eens de volgende hulpvragen: “wat zou ik doen als ik geen angst had?” of “Wat zou ik doen als geld geen rol speelde?” Deze gedachte-experimenten leiden je meestal niet direct naar een concreet doel, maar geven je wel waardevolle informatie over een richting waarin je verbetering kunt zoeken.

Tip 5: Maak je eigen appeltaart

Niet echt natuurlijk (al mag dat wel als jouw mondhoeken daarvan omhoog gaan), maar het is een manier van denken om te gebruiken als je naar je eigen leven kijkt. Iedere maand, iedere week en iedere dag ‘bak’ je weer een stukje van je eigen leven. Je voegt ingrediënten samen (je activiteiten) in een bepaalde verhouding die tezamen jouw resultaat van de dag, week of maand bepalen. Door steeds een beetje te spelen met de ingrediënten (je voegt eens iets toe, je laat eens iets weg, je verandert de verhouding eens een beetje) krijg je steeds een iets andere appeltaart. Smaakt die beter? Dan houden we dit recept als basis. Niet echt? Dan gaan we terug naar het vorige recept. Want dat is het mooie, iedere dag bak je weer een nieuwe…Op deze manier voorkom je ook dat je te drastische stappen wilt nemen, en daardoor vaak uiteindelijk niets doet…

Dit waren mijn vijf tips om eens na te denken over hoe goed jij op het spoor zit (of iemand anders daarbij te helpen) van je passie. Ik ben benieuwd wat je ermee kunt. Of misschien heb je nog meer tips. Laat het dan in het commentaarveld hieronder weten!

Waardevol? Deel dit artikel dan met een van onderstaande knoppen!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Dit veld is verplicht.

Voornaam *

Dit veld is verplicht.

Achternaam *

Vul een geldig e-maildres in.

E-mail *

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Plaats een reactie

Dit veld is verplicht.

Naam*

Vul een geldig e-mailadres in.

E-mailadres*

Dit veld is verplicht.

Bericht*