nMB9HOU

De 3 manieren om de wereld waar te nemen

Door Eelko •

Ken je dat? Dat je met sommige mensen gelijk een klik hebt en met anderen helemaal niet? Dat die ene collega het telkens weer voor elkaar krijgt om je helemaal verkeerd te begrijpen?

Dat zou wel eens kunnen komen omdat jullie op verschillende manieren de wereld waarnemen. In dit artikel leer je meer over de drie verschillende soorten waarnemers.

Eerst maar eens beginnen met een waarschuwing. Het nadeel van dit soort overzichten is dat de oppervlakkige lezer de neiging kan hebben om mensen in hokjes te plaatsen. NLP leert ons dat dat één van de minst verstandige dingen is om te doen in je communicatie. Mensen vertonen in een bepaalde situatie en context bepaald gedrag. Dat is wat je kunt waarnemen en daar helpen de onderstaande typeringen bij.

nMB9HOU

Zintuigen

Voor een goed begrip is het handig je te realiseren dat we allemaal in contact staan met ‘de werkelijkheid’ door onze zintuigen: we weten dat de wereld bestaat door te kijken, horen, voelen, proeven en ruiken. Mensen hebben vaak een bepaalde voorkeur voor één van de zintuigsystemen om de wereld waar te nemen. En daar horen ook bepaalde kenmerken bij.

Visueel

De mensen met een visuele voorkeur nemen de wereld primair waar door de beelden. Ook in hun eigen gedachten gebruiken ze veel beelden. Daarom hebben mensen met een visuele voorkeur vaak de neiging snel te praten. Ze proberen met hun stem het tempo van de soms snel wisselende gedachtebeelden bij te houden. Mensen met een visuele voorkeur kijken vaker wat omhoog en ademen gemiddeld genomen hoger in de borst. In hun taal zie je veel ‘visuele woorden’ zoals ‘zie je…’, ‘visie..’ of ‘ik zie het niet helemaal helder..’

Kinesthetisch

Mensen met een kinesthetische voorkeur ervaren de wereld vooral op gevoel. Dat kan zijn het gevoel van een aanraking (is iets hard of zacht) of het gevoel van binnen (ben ik blij of boos). In hun eigen gedachten –en om anderen te begrijpen- hebben kinesthetische mensen vaak wat meer tijd nodig om ergens een gevoel bij te krijgen. Daarom hebben ze vaak een langzamere manier van spreken en laten ze soms midden in een zin stiltes vallen. Als je oplet, kun je ook zien dat hun ademhaling laag in de buik is, en in hun taal gebruiken ze echte gevoelswoorden als ‘aanpakken’, ‘dit voelt niet goed’ en ‘ik kan er geen gevoel bij krijgen’.

Auditief

De laatste groep mensen zit er precies tussen in: de mensen met een auditieve voorkeur. Zij nemen de wereld vooral waar door middel van geluiden. De geluiden van buiten, maar ook de geluiden uit hun herinnering en hun eigen stem als ze in zichzelf praten.

Qua spreektempo zitten auditieve mensen in het midden: langzamer dan visuele mensen en sneller dan de kinestheten. Ook hun ademhaling zit mooi ter hoogte van het middenrif. In hun taal zijn duidelijk de auditieve woorden te horen: ‘dat klinkt goed’, ‘zeg ik’, ‘…klinkt daar in door’

Wat kan je daar mee?

Leuk natuurlijk zo’n indeling, maar wat kun je daar nu mee? Ten eerste is het leuk om voor jezelf eens op te letten wat voor een voorkeur jij hebt. Wat is je spreektempo? Welk type woorden gebruik je (onbewust) vaak?

Als je je eigen voorkeur weet, is het tijd voor de volgende stap. Ga eens na voor de ene collega waar je altijd zo moeilijk mee kunt communiceren: welke voorkeur hoor / zie / voel je daar? Grote kans dat dat een andere voorkeur is dan je zelf hebt.

En dan komt natuurlijk stap drie als je wilt: verander je tempo eens en gebruik eens bewust andere woorden als je met diegene in gesprek gaat. En? Is de reactie anders?

Spreek je vaak in groepen? Dan is het sowieso handig om tijdens je training, vergadering, optreden of wat het dan ook is dat je doet regelmatig te wisselen van spreektempo. Dan weet je zeker dat iedereen in je publiek je verhaal kan blijven volgen. Gebruik je ook nog visuele, kinesthetische en auditieve woorden door elkaar? Dan wordt je verhaal helemaal onweerstaanbaar…

Ga je ermee aan de slag? Laat me je ervaringen hieronder weten!

In dit blogartikel staan een paar kleine NLP onderdelen uitgelegd. Vind je dat interessant? Kijk dan eens verder naar onze NLP opleidingen.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Dit veld is verplicht.

Voornaam *

Dit veld is verplicht.

Achternaam *

Vul een geldig e-maildres in.

E-mail *

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Plaats een reactie

Dit veld is verplicht.

Naam*

Vul een geldig e-mailadres in.

E-mailadres*

Dit veld is verplicht.

Bericht*