Dominostenen

1 ding dat je kijk op het leven kan veranderen

Door Eelko •

Om bij te blijven in mijn vakgebied (en omdat ik het natuurlijk erg leuk vind) lees ik veel boeken over succes, communicatie en persoonlijke ontwikkeling. Soms lees je een boek waaruit je zaken haalt die ‘blijven hangen’, die je ergens raken. En in dit geval leverde het me 1 ding op wat ik gelijk in bijna alle lopende coachingstrajecten kan gebruiken en wat je kijk op het leven snel kan veranderen. En het heeft te maken met… dominostenen.

Laat ik eerst maar eens beginnen met te zeggen welk boek het eigenlijk is. Het boek heet ‘1 Ding‘ en is geschreven door Garry Keller.¬†Ergens in het begin van het boek beschrijft Keller dat dominosteentjes door de wetten van de natuurkunde in staat zijn een ander dominosteentje om te laten vallen dat 50% groter is dan hijzelf. Dat betekent dat als je begint met een dominosteentje van normale afmeting, je na 56 stenen een dominosteen hebt die even groot is als de Eiffeltoren!

Dominostenen

En dat je met een klein duwtje tegen het eerste steentje uiteindelijk die steen zo groot als de Eiffeltoren moeiteloos omver krijgt. Ongelofelijk? Kijk dan even naar dit korte filmpje van een Recordpoging om een steen van ruim 6 meter hoog op die manier om te laten vallen: https://www.youtube.com/watch?v=ODHofgWv2QM

Dit alleen al vond ik een fascinerende gedachte. Hoe je met een klein beetje energie en beweging zulke grote resultaten kunt bereiken. Maar Keller gaat in het boek nog een stapje verder: hij gebruikt dit als metafoor voor het bereiken van opmerkelijke resultaten in het leven. Mensen die in het leven grootste dingen bereiken of resultaten waarvan de meeste mensen alleen kunnen dromen, die blijken op net zo’n manier te werken. Hun doel (hun Eiffeltoren) valt ook niet vanzelf om. Terugkijkend is er altijd een serie van gebeurtenissen of handelingen geweest die uiteindelijk hun Eiffeltoren laat vallen. En herkennen we dat niet allemaal? Denk maar eens aan belangrijke resultaten in het leven of je werk die jij hebt bereikt. Zijn die ook niet begonnen met 1 klein stapje?

En dan maakt Keller de laatste stap: als je dus opmerkelijke resultaten wilt bereiken, moet je niet tegen een steen zo groot als een Eiffeltoren op gaan kijken, maar moet je op zoek gaan naar jouw 1e dominosteen! Want als je die om weet te gooien, gaat de rest vanzelf of met veel minder energie…

“Ok, maar hoe doe ik dat dan”, hoor ik een aantal van jullie denken. Daar heeft Keller een eenvoudig antwoord op: Benader alles in je leven met 1 vraag: “Welk ENE ding kan ik nu doen, waardoor al het andere makkelijker of zelfs overbodig wordt?” .

Het antwoord op die vraag is jouw eerste dominosteen.

Het mooie van die vraag is, dat je hem telkens kunt blijven gebruiken, voor alle aspecten van je leven. Hoe? Daarvoor raad ik je aan het boek te lezen. Voor mij in ieder geval een schitterend voorbeeld van wat een kleine verandering in je gedachten kan realiseren in de praktijk.

Heb je er al zin in om dit uit te proberen? Ik zou het leuk vinden van jou te lezen wat jouw doel, je eigen Eiffeltoren, is en wat jouw ene ding is dat je de komende week gaat doen waardoor al het andere om je doel te bereiken makkelijker of zelfs overbodig wordt.

Je kunt je reactie hieronder plaatsen!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Dit veld is verplicht.

Voornaam *

Dit veld is verplicht.

Achternaam *

Vul een geldig e-maildres in.

E-mail *

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Plaats een reactie

Dit veld is verplicht.

Naam*

Vul een geldig e-mailadres in.

E-mailadres*

Dit veld is verplicht.

Bericht*